Fragment

'Stopzetten van steun aan Oxfam Novib onterecht'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Stopzetten van steun aan Oxfam Novib onterecht'

Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingswerk heeft bekend gemaakt stappen te nemen na de seksfeesten van Oxfam Novib in 2011 op Haiti, betaald met geld van de NGO. Honderden donateurs van Oxfam Novib hebben naar aanleiding van de ophef hun steun opgezet.

Volgens Thea Hilhorst, Hoogleraar Humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit is de heftige reactie van mensen onterecht. 'Natuurlijk kunnen dit soort feesten echt niet, maar mensen zijn nu zo boos op Oxfam terwijl ze heel erg hun best hebben gedaan om de fout goed te maken. Het heeft niks te maken met het feit dat Oxfam een grote organisatie is, want het gebeurde niet op grote schaal. Ik zou het raar vinden als we deze bedrijven niet meer subsidiëren, want ze zetten zich in voor een goed doel. 

Oud-Kamerlid Joram van Klaveren is ontdaan over de rel bij Oxfam en wil de geldkraan onmiddellijk dichtdraaien. 'Die directeur heeft het in nog veel meer landen gedaan. Het is in 2004 begonnen en liep tot 2011, terwijl hij zich moet inzetten voor de allerarmsten van de wereld. Je ziet dat er bij dit soort grote bedrijven een grote anonimiteit ontstaat omdat er veel geld in omgaat. Dus dit soort organisaties doen dit veel makkelijker ongezien. Daarom moeten we stoppen met het subsidiëren van dit soort bedrijven.' Oud-minister Joris Voorhoeve, voorzitter van de raad van toezicht van Oxfam Novib is dat niet met hem eens.