Fragment

Boeren helemaal klaar met schade door ganzen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boeren helemaal klaar met schade door ganzen

'Als ik mijn koeien 's morgens het land in jaag, en ze staan om half een alweer op stal, dan weet ik: de ganzen hebben het gras opgegeten. Dan gaan bij mij de bellen rinkelen.' Dat zei boer Albert Hooijer woensdag in Dit is de Dag.

Hij is een van de vele boeren die de schade die ganzen veroorzaken helemaal zat zijn. Boeijer wijt de problematiek aan het niet nakomen van de afspraken. 'De landbouwsector heeft toegestemd om in de wintermaanden de trekganzen te accepteren. Je biedt ze rust en voedsel. De keerzijde daarvan is dat de populatie van zomerganzen gereduceerd zou worden. Maar dat is niet gebeurd.'

Fred Wouters van de Vogelbescherming ziet het probleem maar wijst op de compensatieregeling. 'Boeren mogen niet het slachtoffer worden van natuurbescherming.' Maar die compensatie is niet genoeg voor Hooijer.

De vraatzucht van wilde ganzen in ons land heeft in 2016 waarschijnlijk meer schade veroorzaakt dan ooit. Het schadebedrag komt vermoedelijk uit op 21 miljoen euro, blijkt uit cijfers van het Faunafonds. Een stijging van 4 miljoen ten opzichte van 2015.