Fragment

'Weet weer waarom we niet meedoen aan regering'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Weet weer waarom we niet meedoen aan regering'

Bij het lezen van het nieuwe regeerakkoord merkte Kathalijne Buitenweg waarom GroenLinks eerder afhaakte bij de kabinetsformatie. ‘Er zitten goede passages in. Sommige herkende ik zelfs. Maar ik zie ook te veel dingen waarvan ik denk: daarom doen we niet mee’, aldus het Kamerlid dat naast Jesse Klaver meedeed aan de onderhandelingen.

GroenLinks is te spreken over zaken als uitbreiding van het vaderschapsverlof, en de kilometerheffing voor vrachtwagens. Maar de partij vindt dat de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de inkomensverschillen vergroot. Buitenweg: ‘Een verpleegkundige met een jaarinkomen van 30.000 euro krijgt er 160 bij, terwijl een zorgbestuurder met een inkomen van twee ton er jaarlijks 1680 op vooruit gaat. Dat verschil is te groot.’ Het Kamerlid is ook kritisch op de plannen om grote bedrijven te bevoordelen door vennootschapsbelasting te verlagen en dividendbelasting af te schaffen.

Fractieleider Kees van der Staaij deelt die kritiek niet. Hij verwijst naar berekeningen van het Centraal Planbureau dat de meeste mensen er met het regeerakkoord in inkomen structureel op vooruit gaan. Hij maakt zich wel zorgen over eenverdieners. ‘Zij betalen veel meer belasting dan tweeverdieners. Die kloof wordt met dit kabinet niet kleiner.’

De SGP is wel te spreken dat in het regeerakkoord meer geld is uitgetrokken voor defensie, veiligheid en lastenverlichting voor gezinnen. Uiterst bezorgd is de partij over de nieuwe wietwet, die binnen zes maanden zou moeten worden ingevoerd. Een aantal gemeenten zou daarin onder controle van de overheid wiet mogen telen en verkopen. ‘Op veel punten willen we het nieuwe kabinet wel steunen, maar dit is een punt waarvan ik zeg: dat zou ik van tafel willen hebben’, aldus Van der Staaij.

Fractieleider Gert Jan Segers noemde het nieuwe kabinet ‘het groenste ooit’, wijzend op de klimaatdoelstellingen. GroenLinks spreekt liever over het ‘minst grijze kabinet’.‘Ze hebben stevige ambities, maar wat zijn dan de maatregelen die erbij horen? Ze kiezen bijvoorbeeld voor opvang van C02 onder de grond. Dat is niet een duurzame oplossing, en ik ben ook heel benieuwd welke gemeente dat op zijn grondgebied wil’, aldus Buitenweg.