Fragment

'Vergeet het schoolbestuur, redt zelf de kleine dorpsschool'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Vergeet het schoolbestuur, redt zelf de kleine dorpsschool'

Om kleine dorpsscholen te redden moeten dorpen niet vertrouwen op schoolbesturen. Ga het zelf maar doen en hou als dorpsgemeenschap die school open.

Dat zegt Jan Schuurman Hess van de stichting Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen in Dit is de Dag. De kleine dorpsschool heeft het moeilijk. Zo moesten afgelopen schooljaar 81 van deze scholen hun deuren sluiten. Tot verdriet van Jan Schuurman Hess. 'Het is namelijk de dood in de pot als een school sluit.'

Bestuurder verdient meer dan de premier

Schoolbesturen die vaak tientallen scholen onder hun hoede hebben, doen volgens hem vaak te weinig om zo'n drama te voorkomen. 'De bestuurder die in mijn eigen dorp kwam vertellen dat de school dicht ging verdient meer dan de premier. Zo'n bestuurder is autonoom, hij beslist zoiets. En de sluiting van twee kleine schooltjes leverde zijn organisatie meer dan een miljoen euro op. Zo werkt dat'.

De Jan Ligthartschool in het Groningse Westerbroek toont aan dat het mogelijk is om met elkaar de dorpsschool te behouden. Die school is sinds dit voorjaar onder de hoede van een speciaal gevormd ander bestuur dat z'n best doet om samen met de ouders de school te behouden.

Twijfels

Toch heeft Michiel Jongewaard van de Vereniging Openbaar Onderwijs zijn twijfels. 'De bereidheid van ouders is groot, maar ik denk niet dat zij de tijd en expertise hebben om in een bestuur plaats te nemen.' Naar zijn idee kun je niet voorbij gaan aan schoolbesturen. 'Een kleine school moet aan dezelfde eisen voldoen als een grote school.'