Fragment

Is de abortuspil beter af bij de huisarts?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is de abortuspil beter af bij de huisarts?

Het huidige kabinet is niet voornemens mogelijk te maken dat de abortuspil via de huisarts te verkrijgen is. Dat stuit tegen het zere been van publicist en activist Anne Fleur Dekker, die deze week schreef dat zij het psychisch minder belastend had gevonden als haar abortus via de huisarts had gelopen.

Een petitie om voor elkaar te krijgen dat de pil daar toch voorgeschreven kan worden, is inmiddels ruim 2400 keer ondertekend, onder meer door Dekker die in Dit is de Dag aangeeft vier jaar geleden een abortus te hebben ondergaan. Ze schreef er een column over. "Ik liep daar al een tijdje mee rond. Het viel mij op dat in de nasleep van de Me Too Campagne, er niet gesproken over abortus, terwijl dat toch ook een gevolg kan zijn van seksueel misbruik."

Dat de huisarts ook vooroordelen heeft, beseft Esmé Wiegman van NPV Zorg wel. Maar een abortus is niet zomaar een behandeling, en kan dus het best door een echte abortusarts worden uitgevoerd. "Het is een medisch handelen die valt onder het wetboek van strafrecht. En bij het toepassen van de handeling komt er heel wat voorbereiding bij kijken, en sociale vaardigheden, dat je je af moet vragen of dat wel mogelijk is bij een huisarts."