Fragment

Komt GIRO 555 geld niet in verkeerde handen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Komt GIRO 555 geld niet in verkeerde handen?

Morgen is er een landelijke actiedag op radio en televisie voor Giro 555 voor de hongersnood in Afrika. Geweld, armoede en extreme droogte zorgen voor hongersnoden die steeds meer levens eisen. Maar moeten we wel blindelings ons ingezamelde geld overmaken naar Afrika. Of is het beter om de Afrikanen zelf de problemen te laten oplossen ?

EO-Directeur Arjan Lock is die net terug uit Somaliland en is ervan overtuigd dat hulp bieden de moeite waard is. 'Ik zie daar mensen elke dag naar de hemel staren hopend op regen. Dat is waarom we ons niet moeten laten leiden door cynisme, maar we gewoon moeten helpen'.

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens vindt dat de actie van Giro 555 niet deugt. 'Door geld te storten steunen we gewoon de oorlog, want ze kopen er toch wapens van'. 

Volgens Matthias Smalbrugge, hoogleraar Theologie en Europese Cultuur aan de VU, hebben we juist een morele verplichting om deze landen te helpen. 'De redenering van 'ze zoeken het maar uit' vind ik vrij vervelend. Veertig procent van wat daar gebeurt is misschien niet goed, maar het gaat erom dat je bereid bent om op grond van waarde te handelen'.