Fragment

'Beschermingsmaatregelen voor Nederlandse bedrijven zijn zinloos'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Beschermingsmaatregelen voor Nederlandse bedrijven zijn zinloos'

Het personeel van AkzoNobel kan weer opgelucht ademhalen want hun toekomst is weer even duidelijk nu de overname door PPG niet doorgaat. Maar gaan we vanaf vandaag dan ook weer over op de orde van de dag? Als het aan minister Kamp en een deel van de Tweede Kamer ligt niet, want er moeten nieuwe maatregelen komen om vijandige overnamen van onze bedrijven door buitenlandse partijen tegen te gaan. Eén van die plannen: een bedenktijd van een jaar bij overnames. 


Financieel commentator van de Telegraaf, Martin Visser, twijfelt of zo'n voorstel wel zin heeft. 'Een overname-panel zou ik logischer vinden dan een lange bedenktijd. We kunnen een overname bijvoorbeeld laten toetsen op maatschappelijke gevolgen, zoals ze in Engeland doen.'
D66-Kamerlid Jan Paternotte ziet het idee van de lange bedenktijd juist helemaal zitten omdat hij meer overnameperikelen verwacht in de toekomst. 'Ik zie een overname-golf vanuit Amerika aankomen, want het is relatief goedkoop voor hen. In Nederland hebben we mooie cultuur waarin aandeelhouders belangrijk zijn, maar er zijn ook andere belangen die meespelen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende duurzame doelen waar bedrijven zich aan willen houden. Daar moet wel rekening mee gehouden worden'.