Fragment

Marcouch ook als burgemeester fel tegen salafisme

  1. Fragmentenchevron right
  2. Marcouch ook als burgemeester fel tegen salafisme

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vindt het een voordeel dat hij als moslim het gesprek kan aangaan met moskeeën over radicalisering in de stad. 

Marcouch is nu twee jaar burgemeester in Arnhem. Zijn benoeming lokte in 2017 kritiek uit bij de PVV, die niet blij was met een moslim als burgemeester. Marcouch ging aan het werk in een stad waaruit relatief veel jihadisten naar Syrië waren vertrokken. En Arnhem stond ook centraal bij de ontmanteling van een terroristische cel vorig jaar, die plannen had voor een aanslag. Het merendeel van de verdachten kwam uit Arnhem.

Marcouch is zeker na de aanslagen in Sri Lanka nog steeds tot in de tenen gemotiveerd om extremisme in moslimkringen te bestrijden. 'Vreselijk wat er juist met Pasen is gebeurd. Terroristen willen mensen tegen elkaar opzetten en je merkt dat dat ook in Nederland gevoeld wordt. Je kunt je niet voorstellen dat mensen hiertoe in staat zijn. Maar we weten ook dat de terreurdreiging er is, ook hier'.

Als we de ideologische bronnen van het extremisme niet aanpakken is het bestrijden van  terreur vechten tegen de bierkaai, zegt Marcouch. Hij vindt het vanuit dat perspectief een voordeel dat hij als moslim daarover het gesprek kan aangaan met moskeeën in Arnhem. 'Je kunt sneller to the point komen. Er is geen taalbarrière en er is geen verschil in kennis van de religie. En je kunt precies zijn in het benoemen van waar je problemen mee hebt'. In de ogen van Marcouch is dat het salafisme, de strenge stroming in de islam die hij een politieke ideologie noemt.

Video niet beschikbaar