Fragment

Meer Vrouw Op Straat: 'christenslavin' en avonturier Maria ter Meetelen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: 'christenslavin' en avonturier Maria ter Meetelen

In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis, die een eigen straatnaam verdienen.

Video niet beschikbaar

Het is hoog tijd dat de gemeente Medemblik een straatnaambordje opricht voor oud-inwoner Maria ter Meetelen. Maria was een 18e-eeuwse avonturier, die zich in mannenkleren hulde en zo de wereld over reisde. Ze wist zich zelfs als cavalerist aan te sluiten bij het Spaanse leger! Haar leven lijkt een Hollywood-blockbuster, zeker wanneer ze tot slaaf wordt gemaakt en bij de sultan van Marokko belandt. Maria weet zich door levensbedreigende uitdagingen heen te slaan, werkt zich op tot raadgever van de sultan en belandt uiteindelijk veilig in Medemblik. Daar zet ze haar duizelingwekkende levensverhaal op papier. Medemblik, wees trots op jullie Maria en eer haar met een eigen straat!

Bronnen: 'Wonderbaarlyke en merkwaardige gevallen van een twaalf jarige slaverny, van een vrouspersoon, genaemt Maria ter Meetelen, woonagtig tot Medenblik' (1748); Sytze van der Veen, Meetelen, Maria ter, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland; gesprek met Laura van den Broek; historisch krantenarchief Delpher.nl

Afbeelding: Libelle, via Delpher.nl