Fragment

De bizarre avonturen van een Sliedrechtse luchtvaartpionier

  1. Fragmentenchevron right
  2. De bizarre avonturen van een Sliedrechtse luchtvaartpionier

Video niet beschikbaar

Sliedrecht is de geboorteplaats van één van de belangrijkste pioniers van de Nederlandse luchtvaart. Vliegenier Gerrit J. Geysendorffer (ook wel 'Geyss') was de nestor van de eerste Nederlandse KLM-piloten. Hij bracht tussen 1921 en 1947 talloze baanbrekende vluchten tot een goed einde.

Aan het eind van de jaren ’20 werd hij door de prominente Amerikaanse zakenman Van-Lear Black gescout als privépiloot. Geysendorffer vloog de hele wereld over en mocht uiteindelijk zelfs op audiëntie bij de president van de Verenigde Staten. Nadat Van-Lear Black een tragische verdrinkingsdood sterft op zijn eigen jacht, keert Geysendorffer terug bij de KLM. Daar is hij een belangrijke pion in de ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaart, totdat in 1947 het noodlot toeslaat.

Tijdens een routinevlucht naar Stockholm stort het toestel van de Sliedrechts vliegenier ter aarde. Niemand van de inzittenden overleefde de crash. Wereldnieuws, want aan boord bevonden zich behalve Geyssendorffer ook de Zweedse prins Gustaf Adolf en de Amerikaanse steractrice Grace Moore.

Foto: Wikimedia Commons