Fragment

Aangifte tegen gemeente Hollands Kroon vanwege een piepklein kaartje dat een gigantisch datacentrum mogelijk maakte

  1. Fragmentenchevron right
  2. Aangifte tegen gemeente Hollands Kroon vanwege een piepklein kaartje dat een gigantisch datacentrum mogelijk maakte

Video niet beschikbaar

Als jij foto’s en filmpjes opslaat in je online Drive of in de Cloud, dan verdwijnen die niet daadwerkelijk in een wolkje in de lucht, maar dan worden die opgeslagen op fysieke harde schijven in gigantische hallen. Datacenters noem je die dingen en die datacenters schieten in de gemeente Hollands Kroon als paddenstoelen uit de grond.

Microsoft en Google hebben al miljarden geïnvesteerd in die datacenters. De gemeente voerde namelijk jarenlang beleid om de techgiganten binnen te halen. Dat leidde weer tot chagrijn bij sommige inwoners die hun omgeving in rap tempo zagen veranderen.

Maar nu blijkt dat de gemeente niet altijd even transparant is geweest over haar plannen. In een recent onderzoeksrapport kwam een piepklein kaartje aan het licht dat stilletjes in het omgevingsplan van de gemeente was beland. Dankzij dat ene kaartje kan Microsoft nu ineens nóg een datacenter bouwen. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? In onze uitzending praten we daarover met oud-journalist Andreas Naber. Hij heeft aangifte gedaan tegen de gemeente en andere betrokken partijen; allemaal vanwege dat ene kaartje.