Fragment

Meer Vrouw Op Straat: Henriëtte Pimentel, de Joodse crèche-directrice

foto: Collectie Joods Historisch Museumfoto: Collectie Joods Historisch Museum
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: Henriëtte Pimentel, de Joodse crèche-directrice

In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis die een eigen straatnaam verdienen.

Ongelooflijk maar waar: nog nergens in Nederland is er een straat vernoemd naar Henriëtte Henriquez Pimentel, de heldhaftige Amsterdamse crèche-directrice die tijdens de Tweede Wereldoorlog tal van Joodse kinderen van de dood redde.
Samen met haar kinderverzorgsters, werknemers van de Hollandsche Schouwburg en verschillende verzetsgroepen, sluisde Henriëtte zo'n 600 kinderen de crèche uit. De kinderen doken onder en konden zo ontkomen aan de vernietigingskampen.
Zelf weigerde Henriëtte, die zelf ook Joods was, onder te duiken: ze wilde voor haar kinderen blijven zorgen. In 1943 werd ze met tientallen Joodse kinderen en collega's gedeporteerd naar Westerbork en vermoord in Birkenau.

Video niet beschikbaar

Bronnen: 'Wacht maar - Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel', biografie door Esther Shaya en Frank Hemminga; 'De crèche', roman van Elle van Rijn; 'Directrice Henriëtte Henriquez Pimentel', EO-documentaire van Marieke Rodenburg; Delpher.nl.
Foto: collectie Joods Historisch Museum