Fragment

Meer Vrouw Op Straat: socialist en socioloog Hilda Verwey-Jonker

foto: Drift en koers : de levens van Hilda Verwey-Jonker (1908-2004)foto: Drift en koers : de levens van Hilda Verwey-Jonker (1908-2004)
  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: socialist en socioloog Hilda Verwey-Jonker

In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis, die een eigen straatnaam verdienen.

Eén van de belangrijkste vrouwelijke politici van Nederland heeft in haar eigen geboortestad geen eigen straat - en dat moet anders. Het gaat om een kleine vrouw (1 meter 47) met grootse daden: Hilda Verwey-Jonker, de eerste socioloog van Nederland. Hilda was daarnaast een monument van een politicus, die met onophoudelijk lobbywerk ervoor zorgde dat er een eind kwam aan de handelingsonbekwaamheid van vrouwen. Ook zorgde ze ervoor dat vrouwelijke ambtenaren na hun trouwdag konden door blijven werken en legde ze de basis voor vluchtelingenorganisatie UNHCR. En hadden we al gezegd dat ze ook actief was in het verzet? Tijd dus voor een Hilda Verwey-Jonkerstraat!

Video niet beschikbaar

Bronnen: Krantenarchief Delpher, het 'Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland' en 'Drift en koers: de levens van Hilda Verwey-Jonker (1908-2004)' door Margit van der Steen