Fragment

Meer Vrouw Op Straat: stedenbouwkundige Elze van den Ban

  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer Vrouw Op Straat: stedenbouwkundige Elze van den Ban

In 'Meer Vrouw Op Straat' schijnt redacteur Els Knaapen haar licht op vrouwen uit de geschiedenis, die een eigen straatnaam verdienen.

Lelystad heeft maar een jonge geschiedenis, maar haar geschiedenis begon met een bijzondere vrouw: Elze Frederika van den Ban (1894-1973). In de jaren 50 werkte Elze als stedenbouwkundige en hoofdingenieur bij de Dienst der Zuiderzeewerken. Ze boog zich over de tekentafel en besloot dat de wegen rond Lelystad niet te recht mochten zijn en dat er onderweg op de fiets ruimte moest zijn voor verrassingen, zoals hier en daar een bosje. Steeds vroeg ze zich af: waar worden de toekomstige bewoners van de polder gelukkig van? Elze werd ook wel 'Moeder Veluwemeer' genoemd, omdat zij besloot tot de aanleg van recreatieve strandjes langs de kust. Zonder Elze had Noordoost-Flevoland er niet zo uitgezien, zoals het er nu uitziet... en dat verdient een straat.

Hoog tijd dus, voor een Elze van den Banstraat in Lelystad!

Bronnen: Krantenarchief Delpher en 'Elze van den Ban: eerste vrouwelijke hoofdingenieur bij Rijkswaterstaat' (Rijkswaterstaat.nl, april 2023). 

Foto: tijdschrift 'Raad en Daad' (juni 1952), via Delpher.nl.