Fragment

Léo Major: de One-Eyed Ghost die Zwolle bevrijdde

  1. Fragmentenchevron right
  2. Léo Major: de One-Eyed Ghost die Zwolle bevrijdde

Afgelopen week vierden we onze vrijheid voor de achtenzeventigste keer. Met een groots bevrijdingsfestival deelt ook Zwolle ieder jaar weer mee in die feestvreugd. En deze Hanzestad heeft wel een heel uniek bevrijdingsverhaal.

 In de nacht van 13 op 14 april 1945 bood de Canadese militair Léo Major zichzelf aan om de stad te gaan verkennen en erachter te komen hoeveel Duitsers er nog zaten. Nadat zijn medescout werd neergeschoten besloot Léo alleen de stad in te trekken. Aldaar zou hij de overgebleven Duitsers flink de stuipen op het lijf hebben gejaagd. Zozeer zelfs, dat de inwoners van Zwolle de stad die nacht terug wisten te claimen. Dankzij de moedige daad van Léo konden de geallieerden de volgende ochtend zonder tegenstand de stad binnenrijden. 

Theatermaakster Toos Ligtenberg maakte een theatertour over de bevrijding van Zwolle. En daarvoor deed ze onderzoek naar Léo Major, die onder de Duitsers ook wel bekend stond als de One-Eyed Ghost. Ze schoof bij ons aan om zijn verhaal te vertellen.