Fragment

Venrays dialect beroemd door carnavalskraker

  1. Fragmentenchevron right
  2. Venrays dialect beroemd door carnavalskraker

Video niet beschikbaar

Venray heeft een geheel eigen taaltje: het Venrays dialect. Dat Venrays klinkt toch net weer een beetje anders dan in de rest van Limburg. Sinds afgelopen carnaval kent heel Limburg het Venrays dialect dankzij de carnavalskraker 'Ik wooj nie gaon' van Van Lieshout en Arts. Met deze carnavalskraker van het lokale duo Van Lieshout en Arts staat het Venrays dialect ineens volop in de schijnwerpers. Een fantastische ontwikkeling, vindt ook Mariel van den Munckhof - Gommans, bestuurslid van de lokale dialectvereniging Veldeke Venray. Zij is samen met het carnavalsduo Van Lieshout en Arts te gast bij ons in de uitzending.

Veldeke Venray is de lokale dialectvereniging die zich inzet voor het dialect. De vereniging organiseert allerlei activiteiten zoals voorleesevenementen, lezingen en schrijf- en leescursussen. Ook gaf de vereniging het Nederlands-Venrays woordenboek uit dat Mariel van den Munckhof - Gommans samen met haar man maakte.

Het Venrayse duo Van Lieshout en Arts is beroemd in Limburg na hun hit 'Ik wooj nie gaon' waarmee het duo in de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2024 stond. Samen met Mariel praten Rob van Lieshout en Rob Arts over het Venrays dialect en spelen ze het Venrayse raadspel met de presentatoren.

Foto: Veldeke Venray