Fragment

Antje 't vlaaienvrouwtje van het Weerter perron

  1. Fragmentenchevron right
  2. Antje 't vlaaienvrouwtje van het Weerter perron

Video niet beschikbaar

Antje van de Statie was een bijzondere vrouw die Weert op de kaart zette als vlaaienstad. Zoals schrijver Frits Nies uitlegt, begon zij aan het begin van de twintigste eeuw vlaaitjes te verkopen op het perron van station Weert. Haar vlaaitjes werden een groot succes en Antje werd een bekend gezicht in Weert en ver daarbuiten. Naast haar ondernemerschap zette zij zich ook in voor anderen, door vluchtelingen op te vangen en geld te doneren aan gewonde soldaten.

Weerter vlaaienbakker René Vries vertelt dat Antjes vlaaien speciaal zijn door de rijke smaak, maar zeker ook door de vorm. Bakkers bogen hun bakvormen om, zodat ze kleine vlaaitjes konden bakken voor Antje. Een goede vlaai uit Weert is volgens René ‘dun van leer en dik van smeer’. Dat betekent een dunne bodem en veel vulling. Hoewel er vroeger tientallen bakkers waren die zelf vlaaien bakten, is René nu nog de enige die deze traditie voortzet. Is Weert dan nog wel echt een ‘vlaaienstad’? Dat kun je je afvragen, maar één ding is zeker: deze titel heeft de stad aan Antje te danken! 

Foto: Vlario, via Wikimedia Commons