Fragment

De Winnaar van De Gouden Ganzenveer is.... Nelleke Noordervliet

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Winnaar van De Gouden Ganzenveer is.... Nelleke Noordervliet

Gouden Ganzenveer 2022 voor Nelleke Noordervliet

De Academie De Gouden Ganzenveer kent de Gouden Ganzenveer 2022 toe aan auteur Nelleke Noordervliet. Jet Bussemaker maakte de laureaat vandaag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

De Academie De Gouden Ganzenveer eert Nelleke Noordervliet als een bijzonder veelzijdig auteur die inalles wat zij schrijft en doet uiterst gewetensvol te werk gaat. Sinds haar debuut als schrijfster in 1987 heeft zij een indrukwekkend en succesvol oeuvre geschreven, dat nog altijd springlevend is: naast meer dan tien romans gaat het om novellen, verhalen, toneel, essays, non-fictie en columns. In haar werk richtzij zich op actuele thema’s, die altijd zijn geworteld in de geschiedenis, waarmee ze voor een breed publiek het eminente belang van de historische context duidelijk maakt. Noordervliet heeft een grensoverschrijdende, Europese blik en een emancipatorische inslag met speciale aandacht voor vrouwen.

Bovendien draagt ze steevast het belang van de Nederlandse taal en cultuur uit, niet slechts als schrijfster, maar ook als bestuurder in de culturele wereld, als columniste voor dagbladen, tijdschriften en radioprogramma’s en als gastschrijfster aan diverse universiteiten in Nederland en elders.

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op maandag 12september a.s. in Amsterdam. Voorzitter van de Academie Jet Bussemaker: “De Gouden Ganzenveer is een eervolle onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een krachtige vaandeldrager van het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied. Juist in deze tijd willen we het woord eren."

Voorgaande laureaten zijn Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali, Ian Buruma, Antjie Krog, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.