Fragment

Wat we kunnen leren van Erasmus, een van de grootste Nederlanders ooit

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat we kunnen leren van Erasmus, een van de grootste Nederlanders ooit

Hij wordt geclaimd door protestanten, katholieken en atheïsten: Erasmus. Zonder twijfel een van de grote denkers van de geschiedenis en een van Nederlands meest bekende schrijvers. Desiderius Erasmus was humanist, priester, filosoof, theoloog. pedagoog en raadsheer van kardinalen, koningen en keizers. Maar hij heeft ook iets ongrijpbaars. Was hij revolutionair of juist laf? Was hij vooral een criticus van religie of een diepgelovig man?
En wat kunnen we vandaag van hem leren? Heel veel, zegt onze gast Ronald van Raak. Hij was 15 jaar Tweede Kamerlid van de SP en is tegenwoordig hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar vertaalt hij het gedachtegoed van Erasmus naar actuele thema's van vandaag, bijvoorbeeld over vrijheid, satire en cancelcultuur. 

Van Raak is een erg enthousiaste en bevlogen verteller, dat ga je horen, in gesprek met David Boogerd en natuurlijk vaste gast theoloog Stefan Paas van de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht.

Luister het volledige gesprek in de Ongelooflijke Podcast in je podcast-app of hier op de site van NPO Radio 1.