De oorlog die door Nederland is verzwegen: de 'religieuze' strijd tegen Indonesië (met Koos-jan de Jager en Stefan Paas)
- Fragmenten
- De oorlog die door Nederland is verzwegen: de 'religieuze' strijd tegen Indonesië (met Koos-jan de Jager en Stefan Paas)
Het is vandaag 4 mei, Dodenherdenking. Een moment waarop we stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, die 80 jaar geleden eindigde. Of was dat eigenlijk 76 jaar geleden? En waren wij in Nederland vooral slachtoffers in die oorlog — of ook daders?
Die vragen dringen zich op als we kijken naar wat vaak een 'vergeten' of 'verzwegen' oorlog wordt genoemd: de strijd van Nederland tegen Indonesië, dat onafhankelijk wilde worden. Sterker nog, we noemden het zelfs geen oorlog, maar 'politionele acties'. Het officiële verhaal was dat we slechts de orde herstelden in 'onze' kolonie.
Het is belangrijk om het hier eens over te hebben. Wat moet je weten over deze geschiedenis? Welke parallellen zijn er met vandaag? En wat was de rol van geestelijken — priesters en predikanten — in deze strijd? Een onderbelicht aspect, maar van groot belang.
Historicus Koos-Jan de Jager promoveerde op dit onderwerp en schreef het boek Oorlog zonder genade. Hij is docent aan de Christelijke Hogeschool Ede.
David Boogerd spreekt hem samen met onze vaste gast, theoloog Stefan Paas, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.
Luister het volledige gesprek in De Ongelooflijke Podcast in je podcast-app of hier op de site van NPO Radio 1. Elke zondagochtend om 08:00 uur verschijnt het gesprek ook op YouTube.