Fragment

Hoe veilig is bouwen met hout?

foto: Freepikfoto: Freepik
  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe veilig is bouwen met hout?

Vanaf 2030 kan je vlakbij het station van Eindhoven The Dutch Mountains bewonderen. Een gebouw met twee hoge torens van 96 en 133 meter. Met dit gebouw moet Eindhoven straks het hoogste houten gebouw ter wereld hebben. Nu is die eer nog voor de Amerikaanse plaats Milwaukee.

Hout is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als bouwmateriaal en dat is niet alleen in Eindhoven. In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld plannen om een geheel nieuwe woonwijk te bouwen met voornamelijk hout. En in Scandinavische landen bestaan er al hele steden van hout.

Hout is dus populair. Het is licht materiaal en het zou duurzamer zijn dan andere materialen. Ook de uitstraling van hout heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Toch roept het toenemende gebruik van hout ook veel vragen op. Is het wel veilig? En hoe duurzaam is het als we er zoveel bomen voor moeten kappen? Sander Pasterkamp is docent bouwtechniek en onderzoeker bij de TU Delft. Tijdens De Nacht van KRO-NCRV legt hij ons alles uit over het gebruik van hout in de bouw.

Video niet beschikbaar