Fragment

Wakker in de nacht: Een kijkje achter de schermen bij de Dierenambulance in Zuid-Holland

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wakker in de nacht: Een kijkje achter de schermen bij de Dierenambulance in Zuid-Holland

Wanneer de meeste mensen nog lekker op één oor liggen zijn er ook mensen die tijdens de nachtelijke uurtjes aan het werk zijn. Zo ook Ruud van Ast en Karlijn Pranger. Zij zijn voor de Dierenambulance geregeld midden in de nacht op pad.

Maar wat doet de dierenambulance precies?  ‘Dierenambulance medewerkers verlenen eerste hulp aan zieke, gewonde en zwervende dieren en vervoeren ze als dit nodig is naar de dierenarts of dierenopvang’. Hoe ervaren de medewerkers de nachten? Volgens Ruud is geen nacht hetzelfde en is het qua drukte niet te voorspellen. Het weer kan wel invloed zijn, “Wanneer het slecht weer is zijn de nachten meestal wat rustiger. De mensen lopen dan niet graag buiten”.

Na een korte onderbreking wordt het gesprek met Ruud en Karlijn hervat...

Karlijn vertelt over het doel van het bord in de meldkamer en Ruud spreekt over een ervaring die hem het meest is bijgebleven in zijn jaren bij de Dierenambulance. 

De werknemers en vrijwilligers bij de Dierenambulance staan dag een nacht klaar voor hulp en ondersteuning “Je merkt dat we vanuit heel Nederland worden gebeld”. Tijdens zo’n gesprek beslissen we of we de ambulance sturen of bijvoorbeeld doorverwijzen naar een dierenarts. “Soms is een luisterend oor en advies al voldoende om mensen geruststellen.

IMG_3278

Zie je een dier in nood en heb je een dierenambulance nodig? Bel dan altijd het alarmnummer 144.

Meer informatie over de dierenambulance is te vinden op de website van de dierenbescherming: https://www.dierenbescherming.nl/in-actie-komen/vrijwilligerswerk/dierenambulancewerk