Fragment

Ze zijn overal om ons heen: microplastics. Dr. Emma Kasteel en Annemijne van den Berg doen onderzoek naar deze kleine deeltjes.

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ze zijn overal om ons heen: microplastics. Dr. Emma Kasteel en Annemijne van den Berg doen onderzoek naar deze kleine deeltjes.

Hele kleine deeltjes plastic, ookwel microplastics. Ze zijn kleiner dan 5 mm en ze zijn overal om ons heen.

Er bestaan twee soorten microplastics. Allereerst de plastics die expres zo geproduceerd zijn en anderzijds secundaire plastics. Dit zijn bijvoorbeeld grote plastics die in het milieu uit elkaar vallen. Die belanden dan in het water of op het land, waar ze langzaam afbreken.

Tijdens ‘De Nacht van KRO-NCRV’ waren Toxicologen Dr. Emma Kasteel en Annemijne van den Berg te gast. Zij vertelde alles over nano- en microplastics.

Van het woord microplastics schrikken mensen vaak. Als wetenschapper mag je dat niet doen. Het is belangrijk om neutraal te blijven. Anders is er namelijk kans dat je je onderzoek beïnvloed.

“Het is bizar dat we nog niet precies weten wat het met ons doet”

Er is een onderzoek dat zegt dat we een creditcard aan microplastics binnenkrijgen. We weten alleen niet precies hoeveel microplastics we als mens binnenkrijgen. Het is in elk geval wel meer dan we denken. Wat we in elk geval zeker weten is dat we eraan blootgesteld wonen. Ook de luisteraar deed mee met het gesprek. Waarbij duidelijk werd dat de aandacht die Annemijne van den Berg en Dr. Emma Kasteel genereren voor dit onderwerp zeer wordt gewaardeerd. Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het hier terug!