Fragment

Vliegende boot op waterstof: het bestaat!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vliegende boot op waterstof: het bestaat!

Voor de 25 studenten van het Hydro Motion Team van de TU Delft is deze maandag 23 juni een bijzondere dag. Vandaag wordt hun zelfgemaakte boot onthuld! Een project waar ze sinds augustus al aan werken. Ze begonnen vanaf de start en hebben het ontwikkeld tot een boot die vaart op waterstof. 

Van 4 tot 9 juli doet het team mee aan de Monaco Energy Boat Challenge, in de Open Sea Class. Een wedstrijd waarmee ze laten zien dat deze duurzame manier van varen mogelijk is. Voorgaande jaren deden de toenmalige teams mee met zonneboten. Sinds vorig jaar hebben ze de overstap gemaakt naar waterstof. "Laten zien dat het kán, is de eerste stap voor de energietransitie. Er is niet één juiste optie. Meerdere manieren zijn mogelijk. Dat laten we hiermee zien", zegt Fleur Jansen van het Hydro Motion Team.

Quote

"Laten zien dat het kán, is de eerste stap voor de energietransitie."

Fleur Jansen, Hydro Motion Team

Hoewel de boot van vorig jaar op waterstof voer, was het ontwerp nog volgens het zonne-energie-model. Dit jaar is het ontwerp van het schip helemaal geoptimaliseerd voor het gebruik van waterstof. Zo heeft de romp een andere vorm en is er ruimte ingebouwd voor de opslag van de zuinige brandstof.

Naast dat hij vaart op waterstof, is de boot extra speciaal omdat hij vliegt. Een kapitein is vanaf vandaag verleden tijd voor de groep studenten. Vanaf nu wordt de 'vliegboot' bestuurd door een 'piloot'. Vanaf een bepaalde snelheid wordt de romp omhoog gelift en stijgt het schip boven het water uit. Zo heeft het minder last van weerstand en verbruikt het dus minder brandstof.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto: TU Delft Hydro Motion Team