Fragment

Eric Norde in De Nacht Van KRO-NCRV

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eric Norde in De Nacht Van KRO-NCRV

Archeologie staat vaak bekend als héél avontuurlijk, of juist onwijs stoffig! Nergens voor nodig, als je de verhalen hoort van archeoloog Eric Norde. Afgelopen nacht was hij te gast in De Nacht van KRO-NCRV, om te praten over zijn ervaringen. 

Aanleiding voor het gesprek is het door Eric en zijn team onlangs ontdekte Romeinse tempelcomplex in Gelderland. Als archeoloog staat Eric midden in de geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de metaaltijden, vroege middeleeuwen en Romeinse tijd. "Bij onze opgravingen hebben wij veel stenen gevonden uit de Romeinse tijd. Er staan namen op van mensen die toen vochten", vertelt hij. Door goed onderzoek te doen naar de vondsten, wordt steeds meer duidelijk over de oudheid. "Bij iedere vondst kijken we naar het verhaal. Dat doen we met verschillende mensen, die veel weten van bepaalde onderdelen. We leggen de puzzels in elkaar, zodat we weten wat er is gebeurd."

Quote

Bij iedere vondst kijken we naar het verhaal.

Eric Norde

Het eerste dat Eric in zijn carrière ontdekte, was tijdens zijn studie. "Het was een Romeins houten schip. Het lag vol met klei en zand. Laagje voor laagje hebben we dat leeggehaald. Dankzij de goed bewaard gebleven resten kwamen we bij deze vondst veel te weten over de bemanning."

Ook nam hij voorwerpen mee naar de studio. Bekijk het hele gesprek hieronder.

Video niet beschikbaar

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.