Fragment

Om hazen te tellen moet je hazen spotten in de nacht

  1. Fragmentenchevron right
  2. Om hazen te tellen moet je hazen spotten in de nacht

Door verslaggever Rijk Landsmeer

Overdag zie je ze niet veel, hazen, reeën en konijnen. 'De beste kans om wilde dieren te zien is in de schemer.' Hoor je mensen wel eens zeggen. Om te bekijken wat de verschillen zijn tussen dag en nacht, voert De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging elk jaar een nachtonderzoek uit. Daarbij spotten en turven vrijwilligers wilde dieren in het veld. Zo proberen zij een beter beeld te krijgen van de huidige Nederlandse populatie trends. Om te kijken hoe dat in zijn werk gaat, ging ik hazen spotten met jager Ralf van Soest en ecoloog en gedragsbioloog Evelien Jongepier in het midden van de nacht.

Video niet beschikbaar

Na het stilletjes rijden naar de locatie, ging ik met Ralf en Evelien een kijkje nemen aan de rand van het veld.

Video niet beschikbaar

Na de eerste blik op het veld zijn wij verder het veld ingetrokken, om zo aan de telling te beginnen. Dat kwam neer op een goed resultaat.

Video niet beschikbaar

Ecoloog Evelien vertelt verder over wat het onderzoek betekent.

Video niet beschikbaar

Het seizoen van de nachttelling is inmiddels voorbij, maar volgend jaar wordt er weer geteld.

Jager Ralf houdt de stand van de weidevogels, hazen en andere wilde dieren nauwlettend in de gaten. Zo zorgt hij in zijn gebied voor een hoge biodiversiteit. Als de populatiestand te hoog is, dan reageert hij door de stand te verkleinen, zo dragen jagers bij aan de balans in de natuur. Ook beschermt hij dieren voor onnodig leed. Jonge hazen worden gelokaliseerd en verplaatst en met warmtecamera's waarschuwt Ralf boeren. Hij kijkt waar boeren wel en niet moeten maaien om de nesten van weidevogels te beschermen. Op die manier is hij als jager controleur en bewaker van de natuur waarin hij is opgegroeid. Als hij dat mag doen tenminste, want op de haas mag nu niet gejaagd worden in Utrecht.

Dat Ralf goed is voor de natuur om hem heen ziet ook ecoloog Evelien. Zij vertelt mij later hoe enorm belangrijk de vele duizenden vrijwillige jagers zijn, om goed de balans in de natuur te bewaken. Daarbij is het belangrijk om het wild gedurende de dag en de nacht te tellen, om goed in de gaten te houden hoe hazenpopulaties zich ontwikkelen over de tijd. Zo blijkt dat het aantal hazen in Nederland, ook in Utrecht, al jarenlang toeneemt. Ook zien we dat dieren steeds minder actief worden overdag en steeds meer in de nacht. Dit zou komen door de verstoring die de dieren overdag ervaren van menselijke activiteit in een steeds drukker wordend buitengebied.

Foto en film door De Jagersvereniging.