Fragment

Wereld anosmie dag met Garmt Dijksterhuis ''Geur is meer dan een zintuig, het is een ervaring''

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wereld anosmie dag met Garmt Dijksterhuis ''Geur is meer dan een zintuig, het is een ervaring''

De eerste bloesem, koffie in de ochtend en verst gebakken brood. We herkennen het aan de geur enhebben hier een bepaald gevoel bij. Smaak is een beleving wat samen gaat met ervaring en cultuur. Aan smaak zitten vele kanten. Je ruikt je voedsel, je proeft het, ziet het en hoort het. En wat is er nou lekkerder dan een goed ruikend opgemaakt bordje warm eten, of vers brood dat kraakt. Daarover spreekt Garmt Dijksterhuis, smaakpsycholoog. Over hoe wij smaak ervaren. 

Video niet beschikbaar

Quote

De Engelsen noemen flavour voor smaak, voor zowel de neus als de mond. Wij hebben het over smaak en dan gaat het eigenlijk alleen maar over de mond, dat is zo zonde

- Garmt Dijksterhuis

Garmt is schrijver van het boek ‘Hoe smaakt het’. Waarin hij het heeft over hoe wij smaak ervaren en de verschillende processen die in ons brein aan de gang zijn. Wat maakt lekker eten nou lekker? En hoe kunnen wij eigenlijk wennen aan geur en smaak?

Vandaag is het Wereld Anosmie dag, een dag waarin anosmie, het niet kunnen ruiken en proeven, extra in de aandacht komt te staan. Want er zijn veel mensen met anosmie en zeker sinds corona hebben meer en meer mensen last van anosmie.

Video niet beschikbaar

Quote

Toen ik Corona had en mijn geur verloor rook ik elke dag aan een pot pindakaas om mijn geur te trainen

-Garmt Dijksterhuis

Wil je meer weten over Garmt? Kijk dan op https://garmt-dijksterhuis.webnode.be/