Fragment

Nieuwe wolvensubsidie voor Gelderse veehouders is niet genoeg

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nieuwe wolvensubsidie voor Gelderse veehouders is niet genoeg

Gelderse veehouders kunnen vanaf gisteren een nieuwe wolvensubsidie aanvragen. Die subsidie is wel alleen voor boeren niet binnen een wolvengebied wonen, en óók moet en een zogenaamde zwervende wolf binnen een week twee keer hebben aangevallen. 

Een nogal onduidelijke nieuwe regelgeving, die nieuwe subsidie. Ruben van Haften sprak in De Nacht van KRO-NCRV met schaapherder Harrie Jansen. Hij heeft samen met zijn vrouw een schaapskudde in Gelderland, De Belhamel, en legt uit hoe de subsidie precies in zijn werk gaat. Volgens hem is de huidige subsidie niet genoeg om je tegen een wolvenaanval te beschermen.

Ook vertelt hij wat voor wolf werend materiaal gekocht kan worden van de subsidie (en wat niet), wat zij als schaapherders hebben gedaan om zich te beschermen en hoeveel gevaar je nu eigenlijk loopt als veehouder. 

Video niet beschikbaar

Bang is Harry zelf niet, maar omdat de wolf ook leert van zijn acties is veel materiaal niet beschermend genoeg. "Ik heb zelf altijd gezegd: als we ooit worden aangevallen, dan stop ik ermee." 

Schaapskudde De Belhamel wordt begeleid door herder Harrie en zijn vrouw Elly, en samen met hun 500 schapen begrazen ze een gebied tussen Vorden, Almen en Lochem. Benieuwd naar de kudde en haar 30 vrijwilligers? Volg ze via Instagram, of bekijk de website schaapskuddedebelhamel.nl.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.