Fragment

Eenzaamheid bestrijden met Brabant Maatjes Bryan Vreijsen en Kim Mathura

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eenzaamheid bestrijden met Brabant Maatjes Bryan Vreijsen en Kim Mathura

We voelen ons allemaal weleens eenzaam. Maar voor sommige mensen is dit een dagelijkse realiteit. Voor Bryan Vreijsen was een tweet over zijn zoektocht naar connectie het begin van een prachtig initiatief om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken: Brabant Maatjes. We spreken  hem samen met mede-beheerder Kim Mathura.

Video niet beschikbaar

“Het voelt een beetje als mijn baby, omdat ik het heb opgezet.” Bryan vertelt over zijn eigen ervaringen met eenzaamheid. “Ik heb heel mijn leven eenzaamheid ervaren. Ik zat op zes verschillende middelbare scholen, en ben ook veel gepest.”

Bryan kampte met veel depressieve gevoelens, en stuurde een tweet als een noodkreet. Hier kreeg hij veel positieve reacties op. “Ik had 1000 nieuwe volgers in één dag. Mensen boden me aan om mee te gaan op stap, en veel mensen konden mijn gevoel begrijpen omdat ze zelf ook eenzaam waren.”

Elk weekend organiseren zij uitjes in Brabant. “Iedereen kan zich aanmelden via de website van Brabant Maatjes. We doen niet aan wachtrijen.” Wel is het belangrijk dat je in Noord-Brabant woont, en tussen de 18 en 35 jaar bent. In de Facebook groep kunnen oproepen worden gedaan naar maatjes. 

“We noemen ons geen hulpverleners, om het laagdrempelig te houden. Daarom heten we ‘maatjes’.” Kim, zelf jongerenwerker, vult dit aan. “We doen ook gewoon gezellig mee. Mensen horen er dan meteen al bij”

Het initiatief groeit, en is binnenkort ook een officiële stichting. Hierbij proberen ze mensen samen te brengen, maar ook mensen iets te leren. “Je weet nooit of iemand eenzaam is, dus wees niet bang om contact te maken met vreemde mensen.” Bryan spreekt uit ervaring. “Eerder durfde ik dat niet, toen wilde ik me afsluiten van de wereld”.

Hij is heel blij met het feit dat hij nu kerst en oud en nieuw kan vieren met vrienden. “Als je geen of weinig familie hebt, zijn die feestdagen juist heel alleen. Ik vind het heel fijn dat ik mensen bij elkaar kan brengen om toch een warme, verbonden kerst te hebben”.

Op de website van Brabant Maatjes vind je meer informatie over het initiatief. Zij zijn ook altijd op zoek naar nieuwe enthousiastelingen voor de vrijwilligerspoule. Ben je zelf eenzaam en val je zelf niet in de doelgroep? Dan kan je ook terecht bij één tegen eenzaamheid.

Video niet beschikbaar