Fragment

Veronique Pardoen over leven met alopecia "Ik zou niet zoveel zelfvertrouwen hebben als ik nu heb"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Veronique Pardoen over leven met alopecia "Ik zou niet zoveel zelfvertrouwen hebben als ik nu heb"

Eerst was het een shock, maar nu zou hoofdgast Veronique Pardoen het niet anders willen. 

In 2018 verloor zij in een paar weken tijd bijna al haar haar. Ze heeft de auto-immuunziekte alopecia. Dat betekent letterlijk ‘haaruitval’ in het Latijn. De destijds 25-jarige Veronique stond bekend om haar volle lokken - “mensen zaten aan mijn haar omdat het zo mooi was” - dus een kaal hoofd was eerst wel een shock. “Je beseft niet als je haar hebt, dat het je vrouwelijkheid is,” legt ze uit. 

Quote

"Ik zou niet zoveel zelfvertrouwen hebben als ik nu heb.”

Veronique Pardoe

Nu is dat heel anders, ze is er zelfs dankbaar voor: “Ik zou niet dezelfde persoon zijn, ik zou niet zoveel zelfvertrouwen hebben als ik nu heb.” Ze ziet het nu juist als haar kracht en realisatie dat het niet erg is om er niet uit te zien zoals iedereen op tv. Je valt meer op. Momenteel heeft Veronique de areata-variant, oftewel “koeienvlekken”. Ze vertelt dat het er elke week anders uit kan zien. Soms ziet ze patronen in haar alopecia, zoals een spookje; “Ik hoop dat die blijft.” Tegenwoordig zul je Veronique niet meer met haarwerk zien als het boven de 18 graden is.  

Wat de oorzaak van de auto-immuunziekte is, blijft onduidelijk. Hoewel het deels is vastgelegd in DNA, zijn er ook andere factoren die mee kunnen spelen zoals stress, trauma’s of zwangerschap of “gewoon dikke pech”. Hoewel er veel behandelingen zijn, heeft Veronique dat niet gedaan want "hoop" is de allergrootste vijand als je alopecia hebt. "Je weet nooit welke kant het uitgaat, van hoop raak je teleurgesteld.” 

Quote

"hoop is de allergrootste vijand als je alopecia hebt."

Veronique Pardoe

Veronique blijft positief. Ze wilde altijd al krullen, nu kon het eindelijk. “Maar dat was niet wie ik was.” Haar eerste haarwerk omschrijft Veronique als een synthetische pruik uit de feestwinkel. “Echt een pruik voor carnaval. Tien meter afstand een aansteker aan en dat ding zou in de fik vliegen.” Dat is nu wel anders. Nu heeft ze de Ferrari onder haarwerken. Ze heeft een aangemeten haarwerk gemaakt van echt haar. Daar zit zo’n 320 uur knoopwerk in. 

“Ik moet mijn eerste date echt een bloemetje sturen,” vertelt Veronique lachend. Ze was zelf nog niet helemaal gewend aan haar nieuwe coupe, en gooide het net iets te enthousiast op tafel. Direct na de aankondiging dat ze alopecia had, trok ze haar haarwerk af. Haar date was er nogal stil van en heeft vervolgens nooit meer iets van zich laten weten, iets wat Veronique wel begrijpt. “Iedereen zegt dat uiterlijk er niet toe doet… ja, wel dus. Het boeit wel.” Nu is het voor de meesten al wel duidelijk dat ze alopecia heeft, maar ze zegt het toch altijd wel even.

Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar