Fragment

Rianne Mookhoek duikt in de wereld van Dungeons and Dragons

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rianne Mookhoek duikt in de wereld van Dungeons and Dragons

Misschien ken je het als spraakmakend spel uit de jaren ‘70 of is het je de laatste tijd pas opgevallen in films of series zoals de Netflix-hit Stranger Things. Het fantasyspel “Dungeons en Dragons” is immers razend populair. Verslaggever Rianne Mookhoek vroeg zich af wat dit Amerikaanse spel nou precies inhoud en dook in de magische wereld van D&D. 

Allard van der Willik (25), is blij dat de populariteit van het spel in de lift zit. Hij is oprichter van het platform www.dutch20.nl, waar zich nu bijna 4.000 mensen verzamelen om alle in's en out's van het spel te bespreken. "We zijn een soort uitdehand gelopen hobbygroep. Sinds het begin van de pandemie hebben we veel nieuwe leden gekregen. Het is leuk om de communictiy te zien groeien." 

"Vroeger was het echt een jongens hobby, tegenwoordig zien we steeds meer dames die ook spelen." vertelt Tijn Rams (53), eigenaar van de spelwinkel Subcultures in Utrecht. Hij verkoopt al sinds 1991 rollenspellen en merkt vooral de laatste tien jaar dat de spelers diverser worden. "Het was vroeger nerdy en onbekend, maar tegenwoordig zie ik ook veel gezinnen die spelen."

Dungeons en Dragons heeft best een stoffig imago. "Onnodig," vindt Allard. "Nerd zijn is eigelijk best wel cool. Je mag daar gewoon trots op zijn. Het is jammer dat dit stereotypebeeld mensen tegenhoudt om te gaan spelen, want daar is niets van waar. Ik weet zeker dat de meeste mensen het hartstikke leuk vinden." 

Thirza Tenkink (22) begon vijfenhalfjaar met het spelen van rollenspellen. "D&D is meer dan een spelletje. Het laat mij nadenken over wat er in de wereld gebeurd en hoe ik daar op kan reageren. Het stukje bewustwording betekent veel voor mij."

Laurens Jansen (29) is Dungeonmaster, die rol kan je het best beschrijven als de spelleider. "Men denkt vaakt dat de spelers tegen de master spelen, maar dat is niet waar. Ik houd me aan de regels in het boek." De verhalen bedenkt hij zelf, maar haalt veel inspiratie uit boeken, strips, films, games en series. "Het is heel veel leenwerk. Dingen die ik ooit gezien heb blijf je onthouden, daar maak ik dan zelf een verhaal van."