Fragment

Het WK in Qatar moet worden geboycot. Ja of nee?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het WK in Qatar moet worden geboycot. Ja of nee?

De Olympische Spelen in China zijn pas net achter de rug, met vele discussies rondom de schending van mensenrechten in het land van dien. Maar er vindt nog een ander groot sportevenement plaats dit jaar, met een organiserende land dat veel kritiek krijgt van de internationale politiek op de manier waarop miljoenen arbeidsmigranten worden uitgebuit. Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. 

De kwestie van het wel of niet boycotten van het grootste voetbalevenement ter wereld kwam vorig jaar veel ter sprake. Alleen door alle aandacht voor de spelen in China lijkt deze discussie te zijn ondergesneeuwd. Aangezien het Nederlands elftal op 26 maart hun eerste interland naar aanleiding van het WK speelt, is verslaggever Gavin Mooij namens "De Nacht van KRO-NCRV" op pad gegaan om te ontdekken of het nog een beetje leeft onder de mensen. Pal naast de Johan Cruijff ArenA, hoofdtoneel van die eerste interland, legde hij één simpele stelling voor aan de voorbijgangers: "Het WK in Qatar moet worden geboycot, ja of nee?"

Amnesty Nederland

De regering van Qatar beloofde naar aanleiding van veel druk vanuit de internationale media en politiek vorig jaar, dat er veranderingen zouden komen. Gavin is na zijn bezoek aan de ArenA langs gegaan bij Ruud Bosgraaf van Amnesty Nederland om te weten te komen hoe het er nu eigenlijk voor staat in dat rijke oliestaatje. Zijn er daadwerkelijk dingen veranderd? Wat gaat Amnesty aankomend half jaar doen om ervoor te zorgen dat Qatar zich aan de regels houdt? En wat vindt Ruud eigenlijk, wel of niet boycotten? 

In de studio was Paul Reef te gast, sporthistoricus en promovendus op het gebied van protestbewegingen tegen mega sport-evenementen. Hij sprak met Mirthe van der Drift verder over wat nou de beste manier is om in actie te komen tegen mensenrechtenschending tijdens zo'n groot sportevenement als het WK.