Fragment

Welke politicus is het meest overtuigend tijdens de verkiezingscampagne? Hoogleraar Jaap de Jong over retorica

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Welke politicus is het meest overtuigend tijdens de verkiezingscampagne? Hoogleraar Jaap de Jong over retorica

Nog maar een weekje en dan kunnen we het hier tijdens de Nacht van NTR hebben over de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. Dan weten we welke politieke partij de meeste kiezers heeft overtuigd om een rood bolletje in te kleuren bij een naam op de kieslijst van die partij.

En dit jaar staat het stemformulier vol met nieuwe namen. Nieuwe politieke partijen zoals de NSC, maar vooral ook veel nieuwe lijsttrekkers. En de afgelopen weken hebben we al die lijsttrekkers keihard campagne zien voeren om ons te overtuigen. De vraag is alleen: lukt dat ook een beetje? Welke lijsttrekker weet het beste te overtuigen tijdens de debatten en mediaoptredens, en welke technieken worden daarvoor gebruikt? 

Ook naar die politieke overtuigingskracht kun je wetenschappelijk onderzoek doen. En wel met gereedschappen die de oude Romeinen al voor ons bedacht hebben, namelijk de regels van de retorica. Hoogleraar Jaap de Jong hangt aan de lijn om daar meer over te vertellen. Hij is expert op het gebied van retorica en overtuigingskracht en doceert daarover aan de Universiteit Leiden.