Fragment

Dit ga jij terugzien in de theaters! - De stand van cabaret in 2023

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dit ga jij terugzien in de theaters! - De stand van cabaret in 2023

Het zijn roerige tijden in cabaretland. Het Leids Cabaret Festival heeft zichzelf afgelast vanwege 'te weinig talent' en YouTube-sterren bestormen de theaters en trekken volle zalen.

Het wegvallen van een groot festival en talent dat niet via de gebaande wegen komt hebben grote gevolgen voor het cabaret in 2023, in Nederland. Het zal er anders uit komen te te zien.

Voor de Nacht van KRO-NCRV is redacteur Tiemen Smit hier ingedoken. Hij is zelf afgestudeerd als cabaretier met zijn eigen voorstelling en sindsdien werkzaam in de media, maar houdt met een schuin oog gericht op de ontwikkelingen binnen cabaret en cultuur. 

De stand van cabaret in 2023

Bekijk hier het onderzoek van Tiemen, waarin hij op een rij zet hoe cabaret in 2023 eruit zal zien en wat de gevolgen zijn van het afgelasten van het Leids Cabaret Festival:

Of beluister het gesprek hier:

Wetenschap en theatermakers

Om een zo volledig beeld te krijgen van de stand van cabaret in 2023 heeft Tiemen gebeld met cabaretwetenschapper Dick Zijp, al jarenlang doet hij onderzoek naar het Nederlandse cabaret en ziet daarbinnen een nieuwe beweging ontstaan.

Cabaretier en oud-winnaar van het Leids Cabaret Festival Thijs van de Meeberg weet als geen ander hoe de stuwende kracht van een cabaretfestival je carrière in de lift kan zetten, hij speelt dit jaar alweer zijn 4e solo-voorstelling.

Gavin Rijnders is cabaretier en actief op TikTok, waar hij grappige filmpjes deelt, hij komt ook aan het woord en vertelt hoe TikTok invloed heeft op zijn werk als cabaretier en in hoeverre dit zorgt voor volle zalen.