Fragment

"In God We Trust": Wat is de rol van religie in hedendaags Amerika?

  1. Fragmentenchevron right
  2. "In God We Trust": Wat is de rol van religie in hedendaags Amerika?

Op 22 april 1864 keurde het Congres een voorstel om op afwisselende munten de tekst "In God We Trust" te drukken, goed. Maar volgens Amerikadeskundige Markha Valenta van de Universiteit Utrecht werd de rol van religie pas echt belangrijk tijdens de Koude Oorlog. Het christendom stak fel af tegen het seculiere karakter van het communisme.

En wie aan Amerika denkt, denkt misschien al snel aan oerconseveratieve christenen in het diepe zuiden. Maar klopt dat beeld en vooral, is het aan het veranderen? Het antwoord op beide vragen is ja. Steeds meer jongeren verlaten de georganiseerde kerken en zetten zich af tegen het christendom. Ze vinden het bijvoorbeeld hypocriet of beklemmend.

Aan de andere kant is ook te zien dat religie een steeds belangrijker identieitskenmerk wordt, waarmee je je vrienden kunt identificeren en kan beslissen waar je wilt wonen. Het wordt steeds meer een teken van voor welke partij je stemt: Democratisch (seculier) of Republikeins (christelijk). Religie in Amerika wordt steeds meer onderdeel van de politiek.

Luister het fragment om hier meer over te leren:

Video niet beschikbaar