Fragment

De Nederlandse Kampioenen legpuzzel maken "Het is niet voor iedereen weggelegd"

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Nederlandse Kampioenen legpuzzel maken "Het is niet voor iedereen weggelegd"

48 teams, vier vrouwen en één puzzel. Als een kat in het nauw puzzelden deze vrouwen  alsof hun levens er van af hingen. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek en ze waren 7 seconden sneller dan hun tegenstanders.

Dat was het weekend van Sandra, Myrthe, Eline en Maaike. In de puzzelwereld staan ze beter bekend als ‘De Puzzelpoezen'. Een naam die vanaf afgelopen zaterdag zijn derde nummer 1 titel op zich mocht nemen op het NK Legpuzzelen in Roelofarendsveen. 

In ‘De Nacht van KRO-NCRV’ vertelden Myrthe en Sandra meer over hoe het eraan toe gaat in de bloedstollende wereld van het sorteren en leggen. Het is volgens hen moeilijker dan je zou denken: “Je zult enige inzicht moeten hebben, het is niet voor iedereen weggelegd”.

Voordat De Puzzelpoezen waren gevormd, begonnen de 4 vriendinnen eerst met een andere hobby: stijldansen. Maar na enige tijd werd in de vriendengroep de interesse voor deze gekleurde vormpjes aangewakkerd. Van een hobby veranderde het voor hen al gauw in een uitdaging om zo snel mogelijk deze puzzels op te lossen. Ze besloten uiteindelijk om er iets mee te gaan doen: “Op een gegeven moment hadden we ons maar aangemeld voor het NK, we hadden geen flauw idee hoe goed we waren”. 

Ze hebben hun strategie moeten bijschaven en veel moeten oefenen met hun vlugge vingers en communicatievaardigheden: “Toen wij voor de eerste keer meededen, hadden we er anderhalf uur over gedaan. Tegenwoordig wordt je voor zo’n tijd uitgeschreven.”  En na al dat oefenen zijn De Puzzelpoezen voor de derde keer bekroond met de Nederlandse titel.

Quote

Je zult enige inzicht moeten hebben, dit is niet voor iedereen weggelegd.

De Puzzelpoezen

  
De ambitie van De Puzzelpoezen is het wereldkampioenschap, alleen is het daar volgens hen niet zo gezellig als in Nederland. “Ik mis op het WK de catering en de muziek. Die kneuterigheid van een kopje thee is dan heel leuk”. De competitie ligt hoog op het WK, zelfs zo hoog dat er mensen met noise cancelling koptelefoons met een puzzel aan de slag gaan. 

Ben je benieuwd naar deze niche sport die net zo spannend en competitief is als een hardloopwedstrijd? Luister dan deze uitzending terug waarin Ruben van Haften het gesprek aangaat met 2 van de 4 Puzzelpoezen.

Video niet beschikbaar