Fragment

Haal die doppen uit je oren en luister - met Vogelaar Jesse Zwart

  1. Fragmentenchevron right
  2. Haal die doppen uit je oren en luister - met Vogelaar Jesse Zwart

Terwijl de meeste mensen slapen, zijn de vogels al actief. Net als wij. Vogelaar Jesse Zwart is te gast en praat over zijn passie voor vogelen, en het belang van luisteren naar de geluiden om je heen.

Video niet beschikbaar

Zijn passie voor vogelen begon bij zijn vader. Hij woonde op Zandvoort, en kon als druktemaker buiten uitrazen. "Eerst ging ik samen met mijn vader, en vanaf mijn negende zelfs alleen. Dan werd ik door de wijkagent ‘s avonds laat thuisbracht."

Hij is altijd aan het vogelen, zelfs op het terras met een koud biertje in zijn hand. "Dat heeft mij ook geleerd om beter op te letten, waardoor ik meer kan zien dan de meeste mensen, alsof mijn zintuigen scherper zijn geworden." Tijdens het vogelen merkt Jesse vaak dat het voor de meesten mensen niet goed te volgen is.

Jesse vertelt dat wij een doorreisland zijn voor vogels. In het voorjaar en najaar zijn er veel verschillende soorten. "Ik heb nu 295 vogels op mijn ‘zelfontdeklijst’, dat is een lijst met alle soorten die ik heb gezien. Ik kijk wel op tegen vogelaars die wel 330 vogels op hun lijst hebben staan. Daar word ikzelf ook erg fanatiek van."

Sommige mensen gaan ‘twitchen’, met een groep richting een zojuist gespotte zeldzame vogel. Dat vind hij niet zo spannend. "Want je hebt hem niet zelf gevonden." En juist dat zoeken en luisteren intrigeert hem. Je moet leren waar je naar moet luisteren. "Ik luister en kijk verder weg dan de meesten. Vaak gaat het mensen te snel." Mijn zintuigen zijn nu ook scherper in mijn verdere leven.

Video niet beschikbaar

Vooral in het trekseizoen, vind ik het prachtig om op de waddeneilanden te zijn. Om in de ochtendgloren een zwerm trekvogels te zien terwijl de zon opkomt. Dat is het mooiste wat er is. "Mensen zouden dat vaker moeten doen. Niet alleen in de natuur, maar ook op straat. Haal die koptelefoon van je hoofd en luister naar de vogels."

Zijn boek "een vliegende start" is voor beginnende vogelaars. Jesse organiseert ook excursies op zijn website Dagje in de Natuur.