Fragment

De Toekomst van Computers met Leo Kouwenhoven

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Toekomst van Computers met Leo Kouwenhoven

In deze Week van de Toekomst spreken wij elke nacht een onderzoeker over wat de wetenschap ons kan vertellen, en bijdraagt, aan de wereld van de Toekomst. In deze derde Nacht gaan wij in gesprek met Leo Kouwenhoven, natuurkundige en hoogleraar aan de TU Delft.

Een computer gebouwd op deeltjes die kunnen teleporteren en op twee plekken tegelijk kunnen zijn. Het klinkt wellicht als zwarte magie, maar het is een realiteit die niet al te ver in de toekomst ligt. Want aan de kwantumcomputer wordt druk gebouwd.

Eén van de mensen die onlosmakelijk verbonden is met de bouw van die kwantumcomputer is Leo Kouwenhoven, natuurkundige en hoogleraar aan de TU Delft. In 2012 ontdekte hij bewijs voor het Majorana-deeltje; een grote doorbraak in het veld van kwantumcomputing. Dat was wereldnieuws destijds, maar inmiddels zijn we elf jaar verder en is de kwantumcomputer nog steeds toekomstmuziek. Hoe dichtbij staan we nou bij de bouw van de eerste échte kwantumcomputer? En wordt het ook echt de computer van de toekomst?

Die vragen bespreken we allemaal in deze Nacht van NTR met Leo Kouwenhoven.

Video niet beschikbaar

Luister hier de ATLAS-podcast waarin Petra Grijzen met Leo spreekt over zijn publicatie die teruggetrokken moest worden.