Fragment

Wat wordt de taal van 2023?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat wordt de taal van 2023?

In 2022 zijn weer een hoop tekende taaltrends voorbij gekomen; van onze steeds inclusiever wordende woordenschat tot het introduceren van de 'klimaatklevers' en de 'zevenvinkers'. Gaan de zichtbare trends zich voortzetten, of gaat de taal het over een andere boeg gooien het komende jaar. Oftewel: 'Wat wordt de taal van 2023?' 

Voor De Nacht van KRO-NCRV is redacteur Daan te Riele in dit vraagstuk gedoken. Zo sprak hij met taalkundige en woordenboekmaker Vivien Waszink over de verwachte taaltrends en over de vraag of er al wat gezegd kan worden over het woord van het jaar 2023. Daarnaast hoor je recensent en 'chef boeken' van het Parool, Marjolijn de Cocq over de literaire trends en boeken waar we naar uit kunnen kijken én hoor je welk woord Frits Spits mee wil nemen dit nieuwe jaar in. Al met al; alles wat je moet weten over het taaljaar 2023!

Video niet beschikbaar

Of beluister hier het gesprek:

Over 2023 valt genoeg te speculeren en te voorspellen, maar je ontkomt er niet aan; het blijft koffiedik kijken! Maar waarom zou je überhaupt in koffiedik gaan kijken, je kan de toekomst hier niet in aflezen... toch? Daan te Riele en hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, Ton den Boon, achterhalen de oorsprong van deze uitspraak. Of blijft het wat koffiedik kijken...?