Fragment

De Grachtwacht maakt elke week vrijwillig de Leidse grachten schoon

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Grachtwacht maakt elke week vrijwillig de Leidse grachten schoon

Niet alleen onze zeeën zijn vervuild, de grachten kunnen er ook wat van. Gelukkig zijn er initiatieven zoals de Grachtwacht: een groep vrijwilligers die elke week, gewapend met kano’s, grijpers en vuilniszakken, de grachten van Leiden schoonmaakt. Onze verslaggeefster Karlijn Raaijmakers ging een zondag met ze mee, om te kijken hoe vies die grachten nou eigenlijk zijn. 

Karlijn gaat in gesprek met bioloog Liselotte Rambonnet, zij heeft samen met bioloog Auke-Florian Hiemstra de Grachtwacht opgezet. Samen met de groep vrijwilligers gaan ze met de kano's de grachten van Leiden rond. En dat is niet alleen een mooie route, maar ook een route vol vervuiling. 

Niet alleen zijn initiatieven zoals de Grachtwacht hard nodig om de grachten schoon te krijgen, ook wordt er precies bijgehouden wat er wordt gevonden. Zo kan de vervuiling bij de bron worden aangepakt. Daarnaast wordt er gelet op natuurbehoud, zodat de dieren in en rondom de grachten veilig kunnen voortbestaan. En alle bijzondere vondsten die tussen de rotzooi worden gevonden worden tentoongesteld in het Brughuisje van de Grachtwacht. 

Clean-up 1 mei 2022
1 mei 2022 Clean-up
Karlijn en Liselotte 2
Vangst van de week - 1 mei 2022
Fietsen 1 mei 2022

Meer weten over de Grachtwacht? Of zelf een keertje mee op met Plastic Spotter kanovloot? Dat kan hier