Fragment

Lucas Dols over de kracht van muziek in vluchtelingenkampen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lucas Dols over de kracht van muziek in vluchtelingenkampen

Je huis en haard verlaten vanwege oorlog, geweld of vervolging. Het zorgt voor diepe wonden, waar je vaak niet makkelijk over kunt praten. En als je dan aankomt in een veilig land, hoe geef je jouw trauma dan een plek? 

Lucas Dols is muzikant en zette zijn muzikale talent in om gevluchte mensen te helpen met het verwerken van hun verschrikkelijke ervaringen. Hij trekt langs vluchtelingenkampen met zijn koffer vol 'schudeieren', een melodica en eetstokjes. Hij schudt de boel los met zijn muziek, leert vluchtelingen omgaan met hun trauma's en geeft ze een middel om hun verhaal te vertellen.

Bekijk hier het gesprek: 

Video niet beschikbaar

De stichting 'Sounds of Change' richtte Lucas Dols op om de kracht van muziek over te brengen op hulpverleners in de vluchtelingenkampen, zodat zij dit door kunnen geven. Want als woorden tekort schieten, helpt de muziek je gevoel te verwoorden. En die boodschap mag iedereen horen. 

"Mijn verstand zegt: je kunt niet iedereen welkom heten, maar mijn hart denkt hetzelfde als Lucas.", met deze opmerkingen belde luisteraar Jacco naar de studio. Het antwoord van Lucas, en de rest van hun gesprek, kun je hieronder zien: 

Video niet beschikbaar