Fragment

We zijn verslaafd aan ons eigen gelijk

  1. Fragmentenchevron right
  2. We zijn verslaafd aan ons eigen gelijk

Durf jij je eigen ongelijk toe te geven? Volgens Lammert Kamphuis doen mensen het steeds minder en krijgen we steeds meer een hekel aan mensen die het niet eens zijn met ons. In zijn boek ‘Verslaafd aan ons eigen gelijk’’ heeft hij het over terugkerende conflicten van mensen die lijnrecht tegenover elkaar staan en pleit Kamphuis voor meer lenigheid ten opzichte van andere opvattingen.

Kamphuis schreef dit boek naar aanleiding van zijn verleden. Voor 29 jaar was hij lid van een streng gereformeerde kerk en leefde hij in deze bubbel. In deze kerkgemeenschap vonden zij dat ze de enige christenen waren die het ‘juist hadden’. Volgens Kamphuis waren ze heel stellig over hun opvattingen en vonden ze dat ze antwoorden hadden op alle vragen.

Quote

Wat ik nu in de samenleving zie gebeuren doet mij erg denken aan de wereld van de strenge gereformeerde kerk, waarbij we ook niet altijd met een open blik naar de wereld keken.

Lammert Kamphui

Op een gegeven moment ging hij filosofie studeren aan de Universiteit Utrecht en werd zijn kijk op de wereld veranderd. Kamphuis realiseerde zich dat het mogelijk is om te leven door vragen te stellen en niet alleen te verdedigen wat je zelf als waarheid ziet. 

Na zijn studie filosofie te hebben afgerond, begon hij aan zijn studie Theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen. Hier leerde hij door onder andere zijn docenten, dat je ook met een hele andere, open blik naar het geloof en de wereld om je heen kon kijken. 

Die open blik probeert hij ook te behouden in de ontwikkelingen rond polarisatie. Volgens Kamphuis is de samenleving aan het verharden. Onder andere doordat mensen steeds minder naar elkaar luisteren en in een eigen bubbel duiken.

Quote

Ik zie polarisatie ook als een copingmechanisme om met bijvoorbeeld dreigingen om te gaan.

Lammert Kamphui

Tegenwoordig probeert Kamphuis mensen bewuster te maken van de bubbels waar we in leven en de tunnelvisie die daarbij hoort. Ook leert hij mensen met een ruimere blik naar de wereld te kijken. In deze uitzending van De Nacht van KRO-NCRV vertelt hij er alles over.

Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar