Fragment

Op jacht naar de bedreigde regenworm met bioloog Jeroen Onrust

  1. Fragmentenchevron right
  2. Op jacht naar de bedreigde regenworm met bioloog Jeroen Onrust

Ondanks de recente regenval is het nog steeds erg droog in Nederland. Het is slecht voor de regenworm, die snel kan uitdrogen. Ook door het ploegen van de bodem door boeren en steeds meer betegelde en keurig aangeharkte tuintjes heeft de worm het niet makkelijk.

En dat terwijl de regenworm nuttig werk doet. Zij ploegt de bodem, maakt haar vruchtbaar, en is voedselbron voor veel andere dieren. Een diertje om te koesteren dus!

Willen we de regenworm redden, dan moeten we weten op welke plekken de worm veel voorkomt. De grote vraag is dus: waar houdt de regenworm eigenlijk wél van? 

Als we dat weten, kunnen we meer plekken op een regenwormvriendelijke manier inrichten. En dat is waar bioloog en wormenman Jeroen Onrust van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar doet. 

Hij organiseerde zelfs een Nationale Wormentelling. Meer dan zeshonderd mensen door heel Nederland gingen zelf op zoek naar de regenworm. In De Nacht van NTR stak stagiair Rob van der Wal samen met Jeroen de schop in de grond, op jacht naar regenwormen.

Video niet beschikbaar