Fragment

Erik Moesker droomt van een zilte boerderij op het water

  1. Fragmentenchevron right
  2. Erik Moesker droomt van een zilte boerderij op het water

Een boerderij op het water en juist niet op het land. Dat is de droom van Erik Moesker, oprichter van Noordoogst Aquaponics en voorvechter van natuurinclusief en creatief boeren. 

Al meer dan 10 jaar is Moesker hiermee bezig. Nu hij eenmaal de stap heeft gezet naar groen denken, kan hij dit niet meer loslaten. Het begon met ‘aquaponics’ een systeem waarbij bacteriën van vissen worden gebruikt om planten te voeden. De plantjes leven op het water en zo kun je dus groente verbouwen zonder dat er aarde aan te pas komt.

Geheimzinnige garnaal

De voedselpionier zijn aandacht gaat vooral uit naar het kweken van garnalen op land. En dat is nogal een uitdaging, want eigenlijk weten we nog heel weinig van de 'Hollandse garnaal'. 

Quote

Ik wil eigenlijk een kringloopboerderij, maar dan zilt

Erik Moesker

Dromen van een zilte boerderij

Als Erik Moesker door zijn oogharen kijkt, dan ziet hij een zilte boerderij. "Die ligt aan zee, want grond is niet meer geschikt voor gangbare en reguliere landbouw. Ik geloof niet in de monocultuur. We gaan van niet verzilt naar zout water. Daar kun je dan het hele jaar door, af en toe, wat oogsten. Soms is het zeewier en twee keer per jaar garnalen. Het is meer een soort landschapsbeheer. En de zilte boer heeft daarin een manier gevonden om daar een boterham aan over te houden.” 

Luister hier naar het gesprek tussen Erik Moesker en presentator Mirthe van der Drift bij 'De nacht van KRO-NCRV': 

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.