Fragment

Hedendaagse Chinese kunst

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hedendaagse Chinese kunst

In deze aflevering praten we met Sjoukje van der Meulen. Ze is Universitair docent hedendaagse Chinese kunst en raakte hierdoor al vroeg geïnspireerd. ‘Toen ik 20 heeft een Chinese tentoonstelling in het Kröller-Müller museum mij volledig gefascineerd.’

We blikken kort terug naar de tijd van Mao. Waar de Chinese Kunst vooral diende voor politieke doeleinden. En kijken hoe de kunst sinds die periode is gaan ontwikkelen. Hoe gebeurtenissen als de Chinese Revolutie een rol hebben gespeeld.

Kunstenaars hebben ook zeker met Chinese censuur te maken. Toch vindt Sjoukje dat niet per sé het belangrijkste aan Chinese kunst. ’We willen altijd vanuit een Westers perspectief kijken waarbij censuur altijd het eerste topic is, en dat is eigenlijk jammer.’ En toch wordt er wel degelijk kritiek naar de autoriteiten getoond in Chinese kunst. Denk aan kunstenaars als Ai Wei Wei. ‘Het licht er dan wel minder bovenop’.

Er is heel veel veranderd in China. ‘Corona heeft toch wel een behoorde schade achtergelaten.’ Vooral toerisme is zeer verminderd. Ook WeChat speelt een rol, een groot sociaal medium in China. Dit is voor vele kunstenaars een onderwerp om kunst over te maken.

Tot slot worden er voorbeelden besproken van Chinese kunstenaars die hedendaags zeer actief zijn. De bekendste van deze tijd is Ai Wei Wei, maar er zijn veel meer kunstenaars. Xu Bing bijvoorbeeld, een moderne kunstenaar die veel bezig is met taal en teksten. Ook heeft Sjoukje in Shanghai verschillende kunstenaars ontmoet en vertelt over haar ervaringen daar.

Video niet beschikbaar

 In het tweede uur konden luisteraars vragen stellen aan Sjoukje.

Video niet beschikbaar