Fragment

In gesprek met VBZ-directeur Theo Heeren over de zoetwarenindustrie

  1. Fragmentenchevron right
  2. In gesprek met VBZ-directeur Theo Heeren over de zoetwarenindustrie

In deze uitzending van de nacht van KRO-NCRV hebben we het over de bakkerij en- zoetwarenindustrie. Het is een gesprek met Theo Heeren. Hij is werkzaam als de directeur van VBZ: de Nederlandse Branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten. Kern van het gesprek? 'Geniet gerust, maar wel bewust'!

Het gesprek gaat onder andere over stakingen, die erg veel te wegen hebben gebracht. ‘De werknemer is de dupe als er niks vernieuwd wordt’. Afgelopen zomer is er dan ook een vernieuwde CAO Zoetwaren gekomen.

Ook gaat het over de voedselveiligheid en etikettering. Denk bij het laatste aan bijvoorbeeld het aangeven van allergenen. Het wordt steeds transparanter wat mensen te zien krijgen over de producten, met bijvoorbeeld de Nutri-Score. De laatste decennia's gaat het steeds meer over het gezonder maken van producten. Verminderen van suiker is zeker een streven, ‘maar op gegeven moment houdt dat ook wel op’. En té grote stappen zetten heeft ook een risico. 'Mensen gaan de producten dan niet meer lekker vinden'. Theo legt ook het standpunt van VBZ over een eventuele suikertaks uit.

Daarnaast wordt er gekeken naar de toekomst. De leden van VBZ willen graag mee met de energietransitie. Dit is alleen niet zo makkelijk. ’Een koekje maken op energie is veel duurder dan op gas, dat voelt de consument dus ook’. Verder wordt er gekeken naar de grote personeelstekorten in deze tijd die ook spelen in deze sector.

Al met al is de zoetwarenindustrie een industrie waarin veel gebeurt. Het gesprek is hier terug te beluisteren. 

Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar