Fragment

De Nacht van EO vanaf Oerol: STRAF & Salamonsoordeel

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Nacht van EO vanaf Oerol: STRAF & Salamonsoordeel

De Nacht van EO is deze week op het culturele festival Oerol op Terschelling. Presentator Jan-Willem Wesselink bezoekt verschillende makers, acteurs en betrokken. 

Voorstelling: STRAF
Wanneer ben je een boefje en wanneer een crimineel? Of hadden we allemaal een taakstraf kunnen krijgen, maar zijn we nooit betrapt? STRAF is een voorstelling over en met personen met een taakstraf. Script, decor en rolverdeling zijn samen met hen bepaald. Meewerken aan de voorstelling is de straf, want BonteHond is officieel een taakstraflocatie.
Wat is de grens van iets écht fout doen? En als je die grens bent overgegaan, kun je dan nog terug? Wie bepaalt hoe erg het is wat je doet? De rechter, je familie, je vrienden of jijzelf? STRAF gaat over grenzen opzoeken en er overheen gaan. Over oordelen van anderen en van jezelf. Over een tweede kans. Een meeslepend, authentiek verhaal over en door taakgestraften en professionele acteurs. Zij vertellen hun verhaal op hun eigen manier. Met regisseur Judith Faas en acteurs Anne Fé de Boer en Tristan Esajas (Mystic), gaat Jan-Willem in gesprek. 

Voorstelling: Salamonsoordeel
Wanneer Ilay's goede vriend Hassan uit Gaza wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), besluit Ilay te willen leren over de Nederlandse asielprocedure. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij het systeem begrijpen en waarderen. Maar tussen alle kennis die hij opdoet, bevinden zich niet altijd de antwoorden.

De drive om de asielprocedure volledig te doorgronden voerde Ilay langs het asielzoekerscentrum, de IND, de Rechtbank Amsterdam en vele woonkamers waar hij de bewoners uitnodigde om samen met hem na te denken. Nu, als eindbestemming van dit theaterproject, nodigt Ilay zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met zijn IND-mentor Peter én het publiek zich af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan halen voor een Salomonsoordeel. Hoe nemen wij de verantwoordelijkheid? Daarover gaat presentator Jan-Willem Wesselink in gesprek met theatermaker Ilay den Boer.