Fragment

"Je zal maar je hele carrière minder betaald krijgen dan je mannelijke collega's"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Je zal maar je hele carrière minder betaald krijgen dan je mannelijke collega's"

Het Nederlands Studenten Kamer Orkest (NESKO) speelt volgende maand voor het eerst in zijn geschiedenis als hoofdwerk dat van een vrouw: Louise Farrenc's Symfonie nr. 1.

Naar aanleiding van het feit dat het morgen Internationale Vrouwendag is, belde Mirthe van der Drift tijdens De Nacht van KRO-NCRV met Vink Beijer. Vink is bestuurslid van het NESKO en student muziekwetenschap, en merkt op haar studie het gemis van vrouwelijke componisten in het canon. 

"Er werden wel wat vrouwelijke componisten genoemd, maar dit waren hele korte stukjes. Terwijl er over mannelijke componisten veel meer te lezen was."

Om luisteraars van NPO Radio 1 wat vrouwelijke muziekgeschiedenis bij te brengen, had ze drie van haar favoriete stukken meegenomen. Stuk voor stuk gecomponeerd door een vrouw, van Afro-Amerikaans componiste Florence Price tot de Bulgaarse Dobrinka Tabakova. 

Het NESKO besloot om tijdens hun volgende tournee (24 april - 1 mei 2022) aandacht te besteden aan sterke vrouwen in de geschiedenis van de klassieke muziek. Meer informatie over kaartverkoop en tourdata is te vinden op www.nesko.nl of via het Instagram account van het orkest. 

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.