Fragment

Langs bij Baanbrekers, waar eerste generatie studenten elkaar steunen.

  1. Fragmentenchevron right
  2. Langs bij Baanbrekers, waar eerste generatie studenten elkaar steunen.

Baanbrekers is een initiatief aan de Universiteit van Amsterdam. De groep is er voor studenten die als eerste in hun familie gaan studeren, de eerste generatie student. Verslaggever Rijk Landsmeer ging mee met een van hun activiteiten en sprak met hen over hoe het is om een eerste generatie student te zijn. 

Te gast in de studio is Milio van de Kamp. Samen met zijn studenten startte hij het initiatief Baanbrekers en het zijn nu de studenten die het initiatief draaiende houden. Milio is socioloog en schrijver van het boek "Misschien met je iets lager mikken". Het boek gaat over de armoede en kansenongelijkheid die hij zelf heeft ervaren. Hij is daarin kritisch op de vormingen van onze sociale stelsels en gebruikt daarbij zijn kennis in de sociologie. Er wordt namelijk niet positief gekeken naar jongeren met een lagere opleiding en dat zorgt voor onbegrip en een enorme druk voor de jongeren zelf, zoals ook te horen is in de reportage.

Video niet beschikbaar

Verslaggever Rijk Landsmeer sprak met de studenten Annette, Dean, Anjeliek, Maude en Angela. De yogatherapie werd gedaan door Nathalie Ho-Kang-You bij Delight Yoga, om de hoek van de universiteit.