Fragment

Marcus en Lizet; puristen op het gebied van de oester

  1. Fragmentenchevron right
  2. Marcus en Lizet; puristen op het gebied van de oester

Er zijn bijzondere mensen aangeschoven die ons mee kunnen nemen in hun wereld en verhaal. Uit Frankrijk kwam culinair historicus Lizet Kruyff en die nodigde Marcus van Noord, ook wel 'De Oesterman' uit.

Toepasselijk, want we gingen in gesprek met Lizet Kruyff over de geschiedenis van de vingerkommetjes. Daar kwamen de oesters meer dan van pas om te gebruiken als voorbeeld. 

Lizet en Marcus zijn gefascineerd door de oester; de verbondenheid tussen de oesterschelpen, alle verschillende smaken, en niet te vergeten: de vingerkommetjes. Niet voor niets dus dat ze met 160 verschillende oesters met allemaal verschillende smaken werken!

Quote

De Oesters in sommige restaurants zijn zó slecht

Lizet Kruyf

In 2005 begon hun passie, een passie die ze tot iets veel groters hebben uitgebreid. Er komen zaken aan bod als wie de eerste mensen waren die oesters aten en waarom mensen 'aquatic mammals' zijn. Maar ook het verhaal achter de vingerkommetjes en de oestervorkjes komt langs. Waarbij het verhaal over Wilhelmina en de vingerkommetjes vakkundig de wereld wordt uitgeholpen door culinair historicus Lizet. "Niet alleen is de oester heerlijk, maar er zit alles in wat je nodig hebt: voedingsstoffen, mineralen, en ga zo maar door." Maar wat maakt de oester nou allemaal nog meer zo bijzonder? Kan je er juist niet heel ziek van worden? En hoe bereid je zo'n parel van een schelpdier?

Voordat je die zalige oesters op je bord liggen gaat er een heel proces aan vooraf; vangen, kweken, schoonmaken. Barbara Rodenburg maakt die oesters mee van de Wadden tot de verkoop op de markt; hoe gaat dit nou precies? En wat maakt het werk zou eigenlijk zo leuk?

 Als klap op de vuurpijl hebben de oesterpuristen zélfgemaakte oesters meegenomen, en daar hoort natuurlijk een toepasselijk drankje bij, champagne! Lizet Kruyff nam wel heel bijzondere champagne mee, het verhaal erachter? Luister zelf. 

Quote

Niet alleen is de oester heerlijk, maar er zit ook alles in wat je nodig hebt.

Marcus van der Noord
Vingerkommetje Cindy